Vanita Monk - Halloween in the Spring
Click here to read this page in English

55 schildertekeningen op kleipaper
Atelier Tarwewijk, Mijnsherenlaan 2,
Rotterdam-Zuid (metrostation Maashaven)
24 maart t/m 7 april 2013

Met muzikale en rituele optredens van:
Akos Laki & Stanislav Mitrovic Double B • VDRSH orchestra • Nematollahi Safialisahi Soefi Orde • Quintet Airlines • Bruno Ferro Xavier da Silva • Wilbert de Joode & Gonçalo Almeida • Jos Valster & Frenk van Meeteren • Harry Merry • Vanita Monk & Friso van Wijck & Johanna Monk • Saskia Venegas & Yanna Pelser • Thomas Körtvélyessy & Kaat Nouwèn & Rama Shakti Janine Brall • Grabandfly • DJs: Duckfood & DJ 141
Zie volledig programma verder op deze pagina.

Opening: zondag 24 maart 16:00 uur
Spreker: Arno Brouwer,
Cultuurscout Charlois SBAW
Muziek door Saskia Venegas & Yanna Pelser

Openingstijden expositie:
woensdag t/m zaterdag 14:00-18:00 uur

Concerten iedere vrijdag- en zaterdagavond
Paasconcert met klassieke muziek en high tea
Tweede paasdag Soefi workshop & celebration
Finissage concert & afterparty, zondag 7 april
Voor details zie verder op deze pagina.
Alles begint op tijd!
Niet geschikt voor kleine kinderen en huisdieren.

Mijn kunst is heel direct. Iedereen kan meteen zien waar het over gaat: werelden waar te weinig over gesproken wordt, maar waar iedereen in deze wereld mee verbonden is.
Halloween in the Spring. Niets is wat het lijkt. Het is natuurlijk wel een feest, wij lachen en dansen, niet in het donker maar met het donker. Geboorte, liefde, dood, was dat nou alles? De kunst waar ik mij mee verbonden voel, ligt vaak buiten de Westerse traditie: van Japanse penseeltekeningen tot Mexicaanse volkskunst, van tantristische tempelbeelden tot prehistorische grotschilderingen… Dit zijn voor mij geen culturele fossielen, maar levende draken.
Tijdens de tentoonstelling zijn er ook een aantal optredens van podiumkunstenaars – uit de buurt, de stad en de wereld.
Voor bezoekers kan dit kleine festival een verrassende belevenis zijn: bestaat dit ook allemaal?

Volledig programma:

Akos Laki; Stanislav Mitrovic

Photo by Vanita & Johanna Monk

Vrijdag 29 maart
deuren open 20:00
concert begint 20:30
Akos Laki & Stanislav Mitrovic Double B
Jos Valster & Frenk van Meeteren
en DJ: Duckfood
Jazz / World
Bijdrage: 5 euro

Akos Laki & Stanislav Mitrovic Double B
Central European Folk Jazz
Akos Laki (1967, Senta, Yugoslavia) studied classical clarinet in Novi Sad (Yugoslavia), jazz saxophone in Budapest, and jazz saxophone and bass clarinet in Rotterdam. In 1983 and 1986 he won the national competitions for clarinet in Skopje (Macedonia) and Ljubljana (Croatia); in 1993 he was a finalist of the international jazz concours in Katowicze (Poland). Akos plays with his own groups Carlama Orkestar, Laki Latino, Akos Laki Trio/Quartet, Double B and Double Band with Stansilav Mitrovic, Klez-tetics, Global Village Orchestra, Panchito, Rhoda Scott–Akos Laki Trio, Suzanna Lubrano Band, etc. He has also played in several musicals.
Stanislav Mitrovic (1963, Belgrade) studied saxophone and bass clarinet at the Rotterdam conservatory from 1988-1995. He played with the Mijke Loeven band, the Matilde Santing band, the Amsterdam klezmer band Klezmokum, the Burton Greene Quartet, etc. He also plays regularly in the Netherlands and abroad with his own jazz quartet, together with gitarist Ratko Zjaca.
Akos Laki & Stanislav Mitrovic Double B won first prize at the Dutch Jazz Concours in Leeuwarden in 1996.

more info: www.akoslaki.nl and www.myspace.com/stanislavmitrovic

Jos Valster; Frenk van Meeteren

Photo by Vanita & Johanna Monk

Jos Valster & Frenk van Meeteren
Playful Modern Jazz
Jos Valster (klarinetten en saxofoons) speelt “gewoon lekkere muziek die goed klinkt: precies dat wat je zocht terwijl we toch ons eigen geluid blijven houden.” In gezellige bands zoals de Gehoorgangsters, de Gezelligheidsvereniging, Trio Taante Truus, Toftet en de Tentband (al vele jaren het vaste begeleidingsorkest van het wereldcirkus van het Rotterdams Volkstheater) is hij te horen op festivals, openingen, poeziemiddagen en begrafenissen: “het hoort er allemaal bij... kalipso, oude swing, mooie romantiese balades, ziegeunerklanken, klezmer, jazz, rhythm and blues…” Ook maakt hij geluidscollages voor theater- of dansproducties en cirkusacts. En verder “werk ik graag samen met mensen uit andere disciplines: schilders, beeldhouwers, fietsenmakers en hersenchirurgen.”
Frenk van Meeteren (gitaar) is een oude bekende ook in de folk en jazzscene: hij speelde in de Crooks (tournees in Rusland en Hongarije in de jaren 80), in de folkgroep King’s Galliard (jaren 70-80, prijswinnaars Letterkenny Folk festival). Daarnaast in de legendarische band de Gangbusters die o.a. veel speelden op de Boulevard of Broken Dreams (nu de Parade). En vergeet ook niet de Gehoorgangsters uit Rotterdam...

meer informatie: www.josvalster.nl en www.frenkvanmeeteren.nl

Also DJ: Duckfood
click here for more information

Photo by Vanita & Johanna Monk

Zaterdag 30 maart
deuren open 20:00
concert begint 20:30
Bruno Ferro Xavier da Silva
Harry Merry
en DJ 141
Experimental Art Glam Rock
Bijdrage: 5 euro

Bruno Ferro Xavier da Silva
Bruno Ferro Xavier da Silva combines his bass guitar with bow, sampling and various effects. You can label his music as funk, jazz, hip hop, avant-garde, electronic, ambient, progressive rock, experimental, drum ’n bass... Fronting different bands (Stöma, Doodoo’s Coffee, Doktor Schnitt, Mulabanda, WEGO), being active in the impro scene and in the clubcircuit and touring around the world he has become a well-rounded artist. In 2011 he won the public prize of the prestigious Jur Naessens Muziekprijs 2011, one of the biggest Dutch music prizes for young and innovative talent.
VPRO 3voor12: “Bassist Bruno werkt met samples. Hij maakt bijvoorbeeld een strijkpartij met zijn strijkstok over zijn bassnaren, bewerkt dat ter plekke met effecten en ‘loopt’ de boel. Opeens zijn er gitaren, strijkers en gekke geluiden tevoorschijngetoverd uit al die pedaaltjes. Zo bouwt Bruno ter plekke de composities, laagje voor laagje, waar de band overheen, onder- en tussendoor speelt. Alsof er een heel orkest op het podium staat.”
meer informatie: www.brunoferroxavierdasilva.com

Photo by Vanita & Johanna Monk

Harry Merry
David Fagan (Rats On Rafts): “Harry Merry is de meest originele muzikant die in Nederland rondloopt. Zijn liedjes zijn eigenlijk popliedjes, maar hij verpakt ze heel raar. Zijn favoriete band is The Beatles maar hij houdt ook van glamrock, moderne r&b en obscure sixties beatbandjes. Harry is een van de meest aparte figuren die ik ken. Als hij op het podium staat voelt hij zich volgens mij vrijer en dan kan hij meer zichzelf zijn. De meeste mensen met enige smaak kunnen zien dat het iets unieks is. Omdat de hele band fan is, hebben we hem een keer of zeven meegenomen als voorprogramma. Maar eigenlijk zouden wij in zijn voorprogramma moeten staan.”
meer informatie: www.harrymerry.com

Photo by Vanita & Johanna Monk

Zondag 31 maart
deuren open 15:30
concert begint 16:00
Bijdrage: 5 euro
Paasconcert door Quintet Airlines & friends
Met klassieke muziek en high tea

Quintet Airlines:
Bénédicte Zeitoun - Fluit
Maxime Le Minter - Hobo
Florian Krouwel - Fagot
Romain Bly - Hoorn
Holger Werner - Basklarinet
Eirini Amanatiadou - Klarinet

Programma:
J.S. Bach - excerpts from cello suite (performed on bassoon) and partita for solo flute
Paul Hindemith - Kleine Kammermusik, op. 24 no. 2 (1922) for wind quintet
Olivier Messiean - Appel Interstellaire, for horn solo (1971)
Leoš Janáček - Mladi (youth) for wind sextet (1924)
Malcolm Arnold - Three Shanties for wind quintet (1943)

High tea catering door "Zee French Touch"
(meer informatie: http://zeefrenchtouch.wordpress.com)

Hazrate Safi Ali Shah II

Photographer unknown

Maandag 1 april
deuren open 16:30
aanvang 17:00
Bijdrage: 5 euro (inclusief lichte maaltijd)

Tweede paasdag
Soefi workshop & celebration

Met Nematollahi Safialisahi Soefi Orde

Hazrate Safi Ali Shah II, Sema en Zikr
Het Soefisme, de mystieke weg naar de eenheid. Onder begeleiding van de grote soefimeester Hazrate SafiAliShah II (Sinds 1993 hoofd en spiritueel leider, Pir, van de Ne’matollahi SafiAliShahi Soefi Orde), krijg je een unieke kans om een spirituele beleving vanuit “Zikr en Sema”, mee te maken, een actieve meditatievorm begeleid door traditionele livemuziek. Het energieke karakter van de Zikr en Sema helpt vrij te worden van gedachten en het hart te openen, waardoor er ruimte ontstaat voor het Goddelijke. Meer info over NSSO op de website: www.nsso.info
Soefisme vindt zijn oorsprong in het vroegere Perzië. Het uitgangspunt van deze eeuwenoude traditie is liefde, menselijkheid, begrip en harmonie. Soefi’s zoeken het Hart, de Eenheid en de Schoonheid. Aan de hand van een meester, de Pir of Sheikh, trachten ze de weg van onwetendheid naar kennis bewandelen. Deze weg loopt, via het onderzoeken van het beperkte zelf - het onware ego - naar het verder zuiveren van het innerlijk - het onbegrensde zelf - naar God.

Workshop derwishdans, Maryam Linders
De derwishdans is een bijzondere vorm van meditatie die tijdens de “Zikr en Sema” spontaan kan onstaan. Het is een dans van schoonheid en harmonie.
Speciaal voor deze bijzondere soefi bijeenkomst is het al mogelijk om kennis te maken met de derwishdans, die de geest verruimt en het hart opent. Maryam Linders zal deze inspirerende workshop begeleiden. Door haar jarenlange beoefening van en lesgeven in deze vorm van dansmeditatie, weet zij de betekenis en vorm aan iedereen op begrijpelijke wijze over te dragen.
“Kom, kom, wie je ook bent en ontdek de wonderlijke wereld van deze dans.”
Na de Zikr en Sema wordt er een vegetarische maaltijd geserveerd.
i.v.m. het actieve karakter van de meditatie wordt aangeraden ruim zittende kleding te dragen.

Top photo by Vanita & Johanna Monk; bottom photo by Luisa Moura

Vrijdag 5 april
deuren open 20:00
concert begint 20:30
Bijdrage: 5 euro

Wilbert de Joode & Gonçalo Almeida
Vanita Monk & Friso van Wijck & Johanna Monk
Vrije improvisatie

Wilbert de Joode: contrabas
Gonçalo Almeida: contrabas

Vanita Monk: elektrische gitaar
Friso van Wijck: percussie
Johanna Monk: saxofoons, klarinet, little instruments

"The listener may not be listening to what they think they are listening to. A new listener to freely improvised music comes to this experience not as a fresh mind. Every listener has a wealth of listening experience. They may have been taught western classical. They may be embued with the folk music of their ethnic culture. They may have been thoroughly lost in the hedonism of rock and roll. When such a person comes to another form of music, whose rules of performance (and of listening) are different from what they have experienced so far, they are confused. The sounds, the anticipated meanings and the expected effects, do not occur."
- Eddie Prévost, in 2001 geïnterviewd door Vanita & Johanna Monk
(www.monastery.nl/bulletin/prevost/prevost.html)

klik voor meer informatie:
Wilbert de Joode
Gonçalo Almeida
Friso van Wijck
Vanita & Johanna Monk

Zaterdag 6 april
Deze week, behalve Halloween in de lente, valt de zaterdag ook nog op een zondag! Met andere woorden, is er vanavond geen programmering. Zie hieronder de afsluitende event van het festival.

Photo credits, counting clockwise from top left:
1,3 by Vanita & Johanna Monk; 2,4,5,6 by Léon Richard

Zondag 7 april
deuren open 20:00
concert begint 20:30
Bijdrage: 5 euro
Finissage met afterparty

VDRSH
World folk jazz fusion

VDRSH is more than just an onomatopoeia. It's a cauldron of international elements mixed with extremely dangerous influences, and of course large doses of madness. The taste is surprisingly tasty. Drum and bass landscapes, gypsy weddings, experimental latin fiestas, it's all in there.
Ioan Haffner - violin
Yanna Pelser - viola
Bernardo Addario - electric bass
Pietro Di Domizio - electric guitar
Roberto Lorenzo Elekes - trombone
Romain Bly - trumpet
Louis Portal - drums
meer informatie: www.reverbnation.com/vdrsh

With dance performance
"生活/ SEI-KATSU (life)" by:
Thomas Körtvélyessy
Kaat Nouwèn
Rama Shakti Janine Brall
stillness revisited • energy, sensing, fullness, moving • between becoming & decay • life to its fullest between the two
Kaat, Rama Shakti Janine and Thomas are independent dance makers living and working in Rotterdam and have a long record in the art of improvisation.
meer informatie: http://www.realdancecompany.org/

Also: Grabandfly featuring
Abishek Badra - keyboards, samples
Bernardo Addario - electric bass, electronics, samples
Marijn Geerts - drums